Posted by : Σωκράτης Κατσαούνης Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ε ναί, λοιπόν!
Ήρθε η ώρα του τοπικού ντέρμπυ της Ξάνθης με τον Πανθρακικό.
Χρόνια ολόκληρα κρατάει αυτή η "κόντρα". Πραγματικά, όμως, πόσα ξέρουμε για τα ντέρμπυ; Απο πού προέρχεται ο όρος; Και γιατί στην ευχή τα λένε έτσι;
Ανατρέχουμε στην ελληνική wikipedia:
"Η χρήση της λέξης για τις αθλητικές συναντήσεις προήλθε πιθανότατα από την ιπποδρομία του Ντέρμπι, που ιδρύθηκε το 1780 από τον 12ο Kόμη του Ντέρμπι.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως η ονομασία ντέρμπι δόθηκε για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα για τους αγώνες Έβερτον – Λίβερπουλ Φ.Κ., τα γήπεδα των οποίων ήταν πολύ κοντά και τα χώριζε το Στάνλεϊ Παρκ που ανήκε στον Κόμη του Ντέρμπι.
Πάντως, η πρώτη φορά που ένας αγώνας αναφέρεται ως «τοπικό ντέρμπι» ήταν στις 9 Μαρτίου 1889, τρία χρόνια πριν από την ίδρυση της Λίβερπουλ. Η εφημερίδα "Widnes Weekly News" χαρακτήρισε ως τοπικό ντέρμπι το παιχνίδι ράγκμπι ανάμεσα στη Γουίντνες (Widnes) και τη Μαορίς (Maoris).
Μια άλλη αρκετά διαδεδομένη εκδοχή, είναι πως στην πόλη του Ντέρμπι γινόταν ένας παραδοσιακός ποδοσφαιρικός αγώνας, στον οποίο συμμετείχε όλη η πόλη και συχνά κατέληγε σε συμπλοκές. Ο αγώνας είχε ως αγωνιστικό χώρο όλη την έκταση της πόλης με τα δύο τέρματα να βρίσκονται στο βόρειο και στο νότιο άκρο της. Οι δυο αντίπαλες ομάδες προέρχονταν από τις ενορίες των Αγίων Πάντων και του Αγίου Πέτρου και στην πράξη συμμετείχαν όλοι όσοι επιθυμούσαν, δηλαδή πάνω από 1000 άτομα. Ένας Γάλλος που παρακολούθησε τον αγώνα του Ντέρμπι το1829 τον περιγράφει ως τρομακτικό και σημειώνει πως αυτό που συνέβαινε δεν έπρεπε να αποκαλείται παιχνίδι αλλά μάχη. Ο παραδοσιακός αγώνας της πόλης του Ντέρμπι ενδεχομένως έδωσε την ονομασία «ντέρμπι» στις συναντήσεις τοπικών ομάδων, στις οποίες επικρατεί πάντα μεγάλος φανατισμός."
Μεταξύ μας τώρα... 
Καλά τα ντέρμπυ και καλή η προϊστορία, αλλα όπως είπαμε και πρόσφατα η προϊστορία ΔΕΝ παίζει στο γήπεδο. Συνήθως, τα ντέρμπυ τα κερδίζει αυτός που παίζει καλύτερα, ο πιο ήρεμος, ο πιο συγκεντρωμένος... 
Καλά τα λόγια και οι δηλώσεις για την ιστορία, τους φιλάθλους, αλλα στην τελική αυτό που ενδιαφέρει είναι οι τρείς βαθμοί.
Η Ξάνθη έχει ανάγκη αυτών των βαθμών. Το φετινό πρωτάθλημα ίσως αποδειχθεί δυσκολότερο απο όσο υπολογίζουμε...

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Η Μικρή Κερκίδα - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -