Posted by : Σωκράτης Κατσαούνης Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011


Τέταρτη αγωνιστική και η ομάδα μας δέν έχει καταφέρει ως τωρα να βάλει βαθμούς στο "σακούλι". Πρίν απο την έναρξη του πρωταθλήματος οι στόχοι τέθηκαν ψηλά. Μετά απο τα τρία πρώτα παιχνίδια στην καλύτερη περίπτωση γίνεται λόγος για άτυχα αποτελέσματα και στη χειρότερη για ανικανότητα.

Η αλήθεια γέρνει (πιθανότατα) προς την πλευρά της ατυχίας. Έτσι θέλω να ελπίζω τουλάχιστον.
Στο παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΟΚ η ομάδα έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο. Με δεδομένη την ανετοιμότητα της αλλα και την κούραση του ΠΑΟΚ απο μια δύσκολη πρόκριση στους ομίλους του Europa league η Ξάνθη παρουσίασε ένα σύνολο που πίεσε ψηλά, μάρκαρε σωστά, κυκλοφόρησε την μπάλα όσο της επέτρεψε ο αντίπαλος και είχε πολύ καλή επιθετική ανάπτυξη. Η διαφορά άκουγε στο όνομα Βιερίνια.

Στο ματς της τρίτης αγωνιστικής κόντρα στον Ολυμπιακό η Ξάνθη παρουσίασε περίπου τα ίδια "χαρίσματα" κατά το ήμισυ (πίεση, μαρκάρισμα). Στον επιθετικό τομέα η όαση άκουσε στο όνομα Μαρσελίνιο ενω για την κυκλοφορία της μπάλας καλό θα ήταν να μην το συζητήσουμε.
Το πρόσφατο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ εμπεριείχε έναν αστάθμητο (;) παράγοντα. Την παρουσία του ανέμου. Εμπεριείχε, όμως, και πικρές αλήθειες που έχουν αναφερθεί εκτενώς τόσο απο τον Χάρη όσο και απο τον Χρήστο.

Η ομάδα φέτος, αποφάσισε να κινηθεί ορθολογικά στον τομέα των μεταγραφών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας κορμός παικτών αποτελούμενος απο "παλιούς" γνώριμους στην Ρουμανική ομάδα της Κλούζ. Οι Ντάνι, Ντίκα, Εντιμάρ και Μαρα, γνωρίζονταν απο την κοινή τους θητεία στην ομάδα που τη σεζόν 2009-2010 αγωνίστηκε στο Champions league.

Μια τέτοια "μαγιά" έχει, σίγουρα τη δυναμική για κάτι καλό. Οι προσθήκες του Στάσιακ, του Βλαχοδήμου ως πολλά υποσχόμενου νεαρού, αλλα και του Μαρκόφσκι ώς μια φτηνή (όχι με την κακή έννοια) λύση στην επίθεση έμοιαζαν ιδανικές με την πρώτη ματιά.

Το νεανικό ρόστερ (μόνο η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος έχουν να παρουσιάσουν χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας) προδιαθέτει τον φίλαθλο να περιμένει μια ομάδα με αντοχές, με υψηλό ανταγωνισμό για μια θέση στην ενδεκάδα και ενδεχομένως για μια φρεσκάδα που θα αποπνέει η παρουσία τόσων νεαρών παικτών στο γήπεδο.

Τι έχουμε δει ως τώρα; Μια ομάδα που δείχνει κουρασμένη παιχνίδι με το παιχνίδι, με μια τρανταχτή αδυναμία στην οργάνωση του παιχνιδιού, με ένα τεράστιο κενό στην δεξιά της πλευρά και με μια εμμονή που την ακολουθεί χρόνια τώρα, να προσπαθεί να κάνει τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μια θέση να παίζουν αλλού...

H απόκτηση του Μάρα θα μπορούσε να δώσει μια λύση στην οργάνωση του παιχνιδιού της Ξάνθης. Μεγάλος σε ποδοσφαιρική ηλικία πιά, ο Μάρα δεν μπορεί να δώσει επιθετικά αυτά που έδινε απλόχερα στο παρελθόν. Δέν διαθέτει πια την ταχύτητα για επελάσεις, ίσως ούτε την αντοχή για να βγάλει 90'. Διαθέτει, όμως, σίγουρα την εμπειρία και την τεχνική για να κοντρολάρει και να ηρεμήσει το άναρχο παιχνίδι μας. Να περάσει δυο-τρεις μπαλιές στα πλάγια και κανα-δυο κάθετες στη διάρκεια του παιχνιδιού. Θα μπορούσε ακόμα υπο προϋποθέσεις να καλύψει το κενό που δέν καλύφθηκε με την αποχώρηση των Κατόνγκο και Κιντάνα (που δείχνουν πόσο πρόχειρα κινηθήκαμε σε αυτό τον τομέα) καθώς έχει αγωνιστεί και στα δεξιά όταν το απαίτησαν οι περιστάσεις. Ίσως ακόμα-ακόμα να αποτελέσει και ένα κίνητρο με την παρουσία του στο αρχικό σχήμα για να αφυπνιστεί ο Βασιλακάκης που φέτος κινείται στα ρηχά...

Στο θέμα της χρήσης παικτών σε άλλες θέσεις τα παραδείγματα στο παρελθόν ήταν πάρα πολλά. Κυρίως με την θέση του δεξιού χαφ όπου αγωνίστηκαν κατα καιρούς καθαρόαιμοι επιθετικοί, επιτελικά χαφ, ακόμα και αμυντικοί...

Φέτος το... μάρμαρο πληρώνει ένας απο τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς της γενιάς του, ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος. Ποδοσφαιριστής με μεγάλη τεχνική κατάρτιση που χρησιμοποιείται φέτος ως αλλαγή κυρίως στο κέντρο.

Τα προβλήματά μας είναι μικρά αλλα πολλά. Δυστυχώς, υπάρχει η περίπτωση να τα δούμε σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Κυρίως λόγω του αντίπαλου που απο όσα διαβάζουμε στα ΜΜΕ θα προσανατολιστεί στη χρήση πέντε μέσων για να πάρει τη μάχη του κέντρου.
Μακάρι να πέσω έξω και μακάρι να καθαρίσουμε το παιχνίδι απο νωρίς. Προσωπικά δεν προσδοκώ σε ποδοσφαιρικό υπερθέαμα. Το ζητούμενο είναι το τρίποντο. Οτιδήποτε άλλο αλλάζει τους στόχους της ομάδας και για φέτος. Τόσο απλά.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Η Μικρή Κερκίδα - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -