Posted by : Σωκράτης Κατσαούνης Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ξέρω πως με ότι διαβάσετε πιο κάτω μπορεί να με "χαρακτηρίσετε".
Και μόνο το γεγονός πως υπάρχει αυτή η φωτογραφία πρίν απο το κείμενο, ίσως προκαλέσει κάποιους.
Αλλά δέν μπορώ ρε παιδιά. Δέν μπορώ να μην το πώ. Ζηλεύω. Πολύ.
Όχι γιατι κάποια άλλη ΠΑΕ της λίγκας θα έχει ένα γήπεδο άξιο αναφοράς. Όχι γιατι τέτοια γήπεδα θα έπρεπε (minimum) να έχουν όλες οι ΠΑΕ στην χώρα. Όχι γιατι αυτό θα το έχει απο τον Δεκέμβρη η ΑΕΛ και δεν θα το έχω εγώ. Όχι.
Αλλά, να... Γουστάρω που υπάρχουν και στην χώρα μας εταιρίες που γουστάρουν τους πελάτες. Γουστάρω που στην μπανανία που ζούμε, κάποιοι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γήπεδο με γνώμονα τον πελάτη. Που θα του προσφέρουν τις ανέσεις που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να προσφέρονται αυτονόητα στον φίλαθλο. Γουστάρω που κάποιος αποφάσισε να κατασκευάσει ένα γήπεδο που ο οποιοσδήποτε θα θέλει να το δεί. Ένα γήπεδο με τέσσερις κερκίδες, με μικρή (αλλα απόλυτα λογική) χωρητικότητα, σκεπασμένο πλήρως (και όχι στη λογική του δε βαριέσαι τι με κόφτει για τους άλλους).
Γουστάρω τρελά που κάποιοι σκέφτονται λίγο πιο πέρα και συνδυάζουν στο ποδόσφαιρο με τη διασκέδαση. Που θέλουν να περάσει κάποιος ευχάριστα δύο ώρες πριν και δυο ώρες μετά το ματς. Γουστάρω που κάποιοι δεν κοιτάζουν μόνο πως θα πουλήσουν έναν καφέ, αλλα πως θα λανσάρουν ένα ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών. Γουστάρω που κάποιοι τιμούν την όποια ιστορία τους και τη στεγάζουν σε ένα τέτοιο μέρος. Που έχουν την αρωγή των τοπικών αρχών.
Καταλαβαίνω πως υπήρξαν δυσκολίες όταν στην Ξάνθη κατασκευαζόταν το Αρένα. Εκεί ήμουν και εκεί είσαστε. Κατανοώ τις όποιες δυσκολίες δημιουργήθηκαν όταν η πολιτεία άφησε "ξεκρέμαστο" τον μεγαλομέτοχο. Όταν ο τότε υφυπουργός Γιώργος Λιάνης έλεγε "ξεκινήστε και είμαστε δίπλα σας" αλλά στην πορεία το ξέχασε.
Όμως, φιλαράκια, αυτό δεν αλλάζει κάποια πράγματα. Ο τρόπος με τον οποίο έχει κατασκευαστεί αυτό το γήπεδο, επιτρέπει παρεμβάσεις. Επιτρέπει επεκτάσεις. Επιτρέπει την δημιουργία χώρων ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. Επιτρέπει σε όποιον το θελήσει, να δημιουργήσει πάνω σε αυτή την υπάρχουσα κατασκευή. Αρκεί να το θέλει.
Αρκεί να θέλει να προσφέρει σε μια περιοχή που δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Που σε πείσμα μερικών που έσπευσαν να με κατηγορήσουν προ καιρού, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ αλλά δίνει από το υστέρημα. Που θεωρεί πως είναι προτιμότερο να κόψει απο άλλα για να βάλει τη μπάλα στη ζωή της.
Σε μια τέτοια περίοδο, δύσκολη οικονομικά, τα ρίσκα ανταμείβονται. Αυτό που χρειάζεται έιναι να πεισθούν και οι άλλοι να συνεισφέρουν τον οβολό τους σε αυτή την προσπάθεια ώς άμεσοι αρωγοί. Αμέσως και σαφώς αναφέρομαι στον Δήμο Ξάνθης και την Νομαρχία. Πολύ καλά κάνατε και τα "σκάσατε" κύριε δήμαρχε έναν σκασμό λεφτά για να κατασκευάσετε τις πύλες του Βραδεμβούργου, το Ηρώδειο, τις "αδιάβροχες" πέργκολες και το συντριβάνι που θα βουλώνει το φθινόπωρο απο τα πλατανόφυλλα, όμως (κακά τα ψέματα) το μόνο πράγμα που εκπροσωπεί την πόλη και τον νομό της Ξάνθης ΟΛΟ τον χρόνο είναι αυτή η ομάδα.
Τώρα που τα εργοστάσια έκλεισαν, τα χωράφια ερημώνουν και ο κόσμος φεύγει...
Τώρα που ούτε οι εκδηλώσεις μπορούν να προσελκύσουν τον κόσμο. Περπατούσα χτές στα σοκάκια της παλιάς πολης με τόση άνεση που θεώρησα πως οι γιορτές τέλειωσαν...
Για την ώρα, μας έχει μείνει ΜΟΝΟ η μπαλίτσα...
Σκεφτείτε το!


{ 7 σχόλια... read them below or Comment }

  1. Πες τα ρε χρυσόστομε. Καταχρεωθήκαμε με 7.000.000 ευρώ για ανακατασκευή/ενοποίηση πλατείας και μεταφορά δημαρχείου και στην ουσία μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω σε οσα λες αλλα πρεπει να θυμασαι οτι μιλαμε για την Λαρισα,πολη 200.000 κατοικων η οποια σε αντιθεση με την Ξανθη αναβαθμιζεται,η πολη μας τα τελευταια χρονια αρχιζει και υποβαθμιζεται ΣΕΚΕ,ΣΕΚΑΠ,ΣΕΒΑΘ,SUNLIGHT καποτε ηταν κυρια πηγη εργασιας για αρκετους Θρακιωτες.Τωρα με αλλα απο αυτα να κλεινουν και αλλα να διωχνουν το 50% των εργαζομενων πλεον υπαρχει και στην Ξανθη ανεργια.Που θελω να καταληξω?Οτι πλεον για πολλους συμπολιτες μας τα 100-150 ευρο που εδιναν-δινουν για τα διαρκειας τωρα να μην μπορουν να τα δωσουν.Το γηπεδο της ομαδας ειναι στολιδι για ολη την Θρακη απλα του λειπουν 2 βασικα πραγματα ενα πεταλο και ενας δρομος.Για αυτο θα επρεπε να κατηγορισουμε τον Δημο.Τωρα για τα 7.000.000 που θα δαπανηθουν για την πλατεια τι να πει κανεις(τα συντριβανια,το θεατρο 100 θεσεων τι θα γινει εκει?,η παιδικη χαρα κατα απο το εδαφος σε στυλ κομοτηνης )εμεις παντως οτι και να λεμε οτι και να κανουμε δεν προκειται να κερδισουμε τιποτα,οι πολιτικοι απο το ενα αυτι μπαινουν,απο το αλλο βγαινουν.Ο Πανοπουλος τελος παντων τι να πουμε.KEEP GOING ΜΑΓΚΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά αυτά που λες, αν και ευτυχώς στον τόπο μας δεν έχει απομείνει μόνο η μπάλα.
    Η Ξάνθη μας έχει πολλές προοπτικές που χαντακώνονται λόγω κακοδιαχείρισης και εγκατάλειψης.

    Ο Πανόπουλος πρέπει να επενδύσει στην επικοινωνιακή του πολιτική. Να ξαναγίνει η ομάδα το καμάρι της Ξάνθης και της Θράκης όπως ήταν κάποτε. Ας γεμίσουμε εμείς το γήπεδο και ας του δείξουμε με τον τρόπο μας ότι μπορεί να κάνει κινήσεις στο γήπεδο. Και δρόμος χρειάζεται και πέταλο χρειάζεται και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν και είναι εφικτό να γίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιες προοπτικές ρε παιδιά με τους άνεργους στην ουρά; Με την ανανέωση της κάρτας να γίνεται κάθε τρίμηνο πια αντί για τον μήνα; Με τις επιχειρήσεις που είναι να ανοίξουν να το σκέφτονται; Με τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Εδώ ακόμα και τα καφέ ερημώνουν... Τελικά η μπάλα είναι το όπιο των λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυσκολα τα πραγματα για την περιοχη μας, αλλά και με εναν επιχειρηματια, που θυμηθηκε μετα 20 χρονια να κανει προσεγγιση με τον φιλαθλο της Ξανθης.
    Αργησε παρα πολυ, με αποτελεσμα να τον "προλαβουν" οι δυσμενεις οικονομικες συνθηκες της περιοχης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ απαισιόδοξο άρθρο! Πρέπει να ησουν πολύ down όταν το έγραφες! Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έχουν πείσει ότι είμαστε σε τραγική κατάσταση, ενώ είμαστε, απλά σε άσχημη κατάστασταση! Η μπάλα δεν είναι μόνο αυτό που έχει μείνει στη πόλη! Εγώ ζω εκτός Ξάνθης και βλέπω καθαρά τη διαφορά επιπέδου της πόλης μας με τις άλλες πόλεις, όλοι θέλουν να έρθουν ή να ξαναέρθουν στη πόλη μας! Οι δικοί μου με πληροφώρησσαν ότι οι γιορτές παλιάς πόλης έχουν αρκετό κόσμο, όπως πάντα! Μην εξιδανικεύουμε το παρελθόν και βλέπουμε μαύρο το παρρόν! Ναι κλείνουν εργοστάσια και μαγαζιά! Θυμάστε όμως πόσο ήταν το μέγεθος της αγοράς πριν 10 - 15 χρόνια; Το μισό! Θυμάστε πόσοι επισκέπτες ερχόντουσαν να αφήσουν λεφτά στη πόλη πριν 15 - 20 χρόνια; Ούτε οι μισοί! Για να μην μιλήσω για τον τομέα των υπηρησιων που ήταν ανύπαρκτος!Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά δείτε και τη καλά όψη του νομίσματος! Η μορφή της οικονομίας μας αλλάζει, πρέπει να κοιτάξουμε να πάμε μπροστά αντί να μιζεριάζουμε!

    Τώρα για το γήπεδο, τι να πω! Τα περισσότερα γήπεδα της επαρχίας είναι σε αστεία άσχημαη κατάσταση, ενώ το δικό μας είναι απλά μέτριο! Ναι θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερο! Καιπάλι δεν χρειάζεται να μιζεριάζουμε, αλλά να σκεφτούμε, να προτείνουμε, να πιέσουμε! Η δικιά μου πρόταση:
    Θα έπρεπε να έχει 4 σκεπαστές κερκίδες! Το ξέρω ότι η χωρητικότητα θα αυξανόταν άσκοπα έτσι! Θα μπορούσαν απλά να μπουν μεγαλυτερα - ανετότερα καθίσματα, αγγλικού τύπου! Ετσι θα είχαμε πιο όμορφο - πιο άνετο γήπεδο, με πέταλο για τους Xanthi fans, χωρίς να αυξηθει σημαντικά η χωρητικότητα! Παράλληλα θα μπορούσε να θυσιαστεί χώρος από τις κεντρικές εξέδρες ωστε να δημιουργηθούν οι χώροι για τις έξτρα ανέσεις που χρειάζονται στο γήπεδο (Να υπάρχουν αξιπρεπείς χώροι για παρόχη φαγητού και ποτού, μερικές σουίτες κτλ)! Μπαίνει και ένας φωτεινός πίνακας και έχεις ένα όμορφο, άνετο με αρκετές ανέσεις γήπεδο 7500 - 8000 θέσεων! Το μισό από αυτό της Λάρισας, ότι πρέπει για τα δεδομένα μας! Δεν νομίζω ότι όλα αυτά στοιχίζουν πολλά! Με μια βοήθεια από την πολιτεία γίνεται πανεύκολα! Αλλά αν είναι να βοηθήσει τοπική αυτοδιοίκιση, πρέπει να βοηθήσει και ο Πανόπουλος την τοπική κοινωνία (διαφιμίσεις του τόπου στο γήπεδο, εκπαίδευση των παιδιών του τόπου στις εγκταστάσεις της ομάδας δωρεάν κτλ )! Ας κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα βρουν μια λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ σωστος ο κυριος που μιλησε για την Λαρισα των 200.000 κατοικων,ειναι λογικο επιχειρημα,οπως και 30% ανεργια που μαστιζει την βορεια ελλαδα και λιγο πιο κατω την υπολοιπη,εδω ομως ξεκινουν τα αλλα κυριε μεγαλομετοχε
    1.ποσο κοστιζει μια οροφη με γυψοσανιδα(20-25 ευρω το μετρο) ωστε στις τουαλετες να πεφτουνε απο πανω μας αραχνες και σκονες οταν κανουμε την αναγκη μας?
    2.ποσο κοστιζει μια "τουρκικη" εναντι μιας λεκανης w.c.(που ποτε κανενας δε φροντιζει να αναοληρωσει το χαρτι υγειας και οι συνθηκες υγιεινης ειναι απελπιστικες)
    3.ποσο θα κοστιζε το απλο γκρο-μπετο που καταφθαρθηκε οπως ητανε φυσικο στα πανεμορφα κυλικεια να περαστει ενα αλλο ειδους αντιολισθητικο υλικο?
    4.ποσο θα κοστιζε τα κυλικεια να ητανε πιο "ελκυστικα" και οχι σα κλουβια για κοτες με την υπεροχη οροφη των κερκιδων και ελειψη μερικων τραπεζοκαθισματων?(αλλα τοτε ποιος θα πηγαινε στο ξενοδοχειο)
    5.ποσο θα κοστιζε ενα κατω απο το χιλιο επανακατασκευασμενο χλοοταπητα και πριν το χιλιομπαζωμα-ξεμπαζωμα περνουσε ενα γωυφασμα ωστε το γηπεδο να λειτουργει καλυτερα αποστραγγιστικα και οχι να παιρνει τον φυσητηρα ο Κιντανα καθε φορα που βρεχει!
    6.ποσο κοστιζει αυτος το ρημαδορολοι-φωτινος πινακας,βαλε επανω του μια διαφημιση(αυτο δε ξερω ποσο κοστιζει)
    Πιστεψτε με ολα αυτα δεν εχουν πολυ κοστος,ουτε ενα συμβολαιο,απο την αλλη παλι καλα που εκανε και ολα αυτα ο ανθρωπος,μας τα χρωστουσε?οχι και για την τιμη που εχει το διαρκειας πολλα ειναι παρα πολλα,αλλα τα κανεις που τα κανεις,ριχνεις το πολυ το χρημα για την κατασκευη του γηπεδου λιγακι ακομη και το αποτελεσμα θα ητανε μακραν καλυτερο,εντυπωσιακοτερο και ελκυστικοτερο.
    Υ.Σ.φτιαξε το ρημαδι το μηχανημα που περναμε τα εισητηρια επιτελους,ποσο κοστιζει?τρελη ουρα σχηματιζεται,ειναι κριμα να μη σεβεσαι τον πελατη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Copyright © Η Μικρή Κερκίδα - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -